XX. BIT – Kecskemét

2024.04.17-19. között került megrendezésre Kárpát- medencei Bolyai- iskolák találkozója (BIT), immár 20. alkalommal, Kecskeméten.

A szerdai napon, a megérkezés, fogadás, ebéd, után, az igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, különösen Sóvári László nyugalmazott, salgótarjáni tanár urat, aki a találkozókat folyamatosan „nyomon követte”, emlékeiből megjelent könyvet minden iskola, tanár kolléga megkapta. A szállás elfoglalása után kezdődött a kecskeméti városházán a megnyitó, majd a diákoknak az ismerkedés, a tanároknak a közös együttlét, jókedvű, tartalmas beszélgetés a káprázatos Good Will Hunting- előadás után.

Read More

Áprilisi versenyeredmények

A 35. Zrínyi Ilona Matematikaverseny három napos döntőjének 2024. április 12-14. között több év után ismét Kecskemét adott otthont. Az idei versenysorozatra 51986, 2-12. évfolyamos diák nevezett az egész Kárpát-medencéből. A döntőre az első két forduló után csak a megyei legjobbak jutottak be. A dolgozatok megírása után a versenyzők szervezett program keretében ismerkedtek Kecskemét városával. Pl.: Planetárium, Leskowsky Hangszergyűjtemény. És persze a fagyizás sem maradhatott el, minta ahogy az esti közös programok: társasjátékozás stb. Iskolánkat két tanulónk képviselte ezen a versenyen. Az ő országos döntő eredményük a következő:
Csóka Ármin (10.b) 26.hely Felkészítő tanára: Rózsáné Motkó Edit
Szatmári Csanád Hunor
(8.b) 49.hely Felkészítő tanára: Gelle Csaba Read More

Három a magyar igazság

A szegedi HIK verseny és a Pest megyei verseny sikere után, az SZTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék és az SZTE Gyakorló Gimnázium által első ízben, a kárpát-medencei 9-10. osztályos tanulóknak megrendezett Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyen, több, mint háromszáz induló közül, a döntőben sikeresen előadott két szóbeli felelet és prezentáció (Báthory István hatalomra jutása) eredményeként Nemeshegyi Napsugár (10.b) 8. helyezést ért el. Teljesítményéért oklevél és könyvjutalomban részesült.

Gratulálunk a szép eredményhez Napsugárnak és felkészítő tanárának Csizmazia Lucának. 

Vállalatlátogatás a Mercedesnél

A 9.a emelt gazdasági osztályos diákvállalkozó diákok lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek a kecskeméti Mercedes-Benznél egy vállalatlátogatáson.
A gyárlátogatás során nemcsak a Mercedes történetét ismerhették meg a diákok, de betekintést nyerhettek a gyártási folyamatba is az összeszerelő üzemben.

Köszönet a Junior Achievement Magyarország Alapítványnak és Bukodi Károlynak, Ócsa Város Polgármesterének, hogy lehetővé tették a programban való részvételünket!

 

Éger Gyöngyi
szaktanár

Nem vagy más, te sem vagy más…

https://www.youtube.com/watch?v=cv6rhburmRw

Egy Karnofsky nevű zsidó család, akik Litvániából az Egyesült Államokba emigráltak, megsajnált egy hétéves fiút (és hazavitték). Náluk töltötte az éjszakát, ennél a zsidó családnál, ahol életében először kedvességgel és gyengédséggel bántak vele. (Amikor lefeküdt, Karnofsky asszony orosz altatódalokat énekelt neki, amiket vele énekelt- később megtanult több orosz és zsidó dalt énekelni és játszani.) Read More

Egyik nap reál, másik nap humán

2024. 04. 10-én iskolánk volt diákját láttuk vendégül. Huszár Ferenc az aulában tartott filozofikus előadást a mesterséges intelligenciáról, végül pár embernek „szakmázott” a programozásról, sok problémafelvetés keretében, kit, miért is érdekel a téma.

Másnap az ország egyik fontos ünnepe jelent meg iskolánkban – a magyar költészet napja, melyre számos ponton felfigyelhetett az érdeklődő – egy-egy QR-kóddal „hívhattak le” a diákok, a jeles nappal kapcsolatos, linkeket.

Siker a történelem versenyen

A 2024. április 5-én, Dabason a Táncsics Mihály Gimnáziumban megrendezett Pest megyei történelemversenyen, a magyar középkor kategóriában Nemeshegyi Napsugár 10.b osztályos diákunk 4. helyezést ért el.
Gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Csizmazia Lucának.
További sok sikert kívánunk az elkövetkezendő versenyeken!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial