2024.04.22-én kezdetét vette a gimnáziumban a Fenntarthatósági Témahét

2024.04.22-én kezdetét vette a gimnáziumban a Fenntarthatósági Témahét

A Föld napjára iskolánk kémia tanára plakátverseny hirdetett, amire közel 100 plakát érkezett. Az elkészült alkotásokból a tanárnő egy kiállítást rendezett a kémia teremben és az aulában, ami április 30-ig még megtekinthető. Ezen a héten szavazni lehetett a legjobbnak ítélt plakátra, az eredményhirdetésre a Bolyai napon került sor.

A megnyitó után a Tisza nevében c. magyar dokumentumfilm vetítése zajlott, melyre megtelt a földrajz terem. Kedden a témahetet szervező fenntarthatósági diákcsoport Klímahősök konferencián vett részt. Az UNICEF Magyarország idén harmadik alkalommal szervezi meg kimondottan fiataloknak szóló klímakonferenciáját a Fenntarthatósági Témahéten, április 23-án Budapesten. A rendezvény célja, hogy a fiatalok megértsék a környezeti válság hatásait. Diákjaink személyes élményeket és tapasztalatokat szerezhettek a konferencián arról, hogy milyen kézzelfogható, környezetkímélő megoldások, cselekvési lehetőségek léteznek, amiket akár már másnap beilleszthetnek mindennapjaikba.

Iskolánk a Fenntarthatósági Témahét apropóján csatlakozott a Bio-Fungi cég iskolagomba programjához. A két zsák csiperkegomba kedden érkezett meg és először az iskola aulájában kapott helyet. Később egy kevésbé forgalmas helyre költöztettük a zsákokat, hogy biológia órán legyen mit tanulmányozni, és legyen mit szüretelni. Az iskolagomba.hu weboldalon sok hasznos információra lelhetnek az érdeklődők számos gombafajtáról.

Szerdán csere-bere börzével folytatódott a program a gimnázium az aulájában a témahét. Rendhagyó állampolgári ismeretek tanórán vehettek részt a 12.d osztályos diákok. A Magyar Természetvédők Szövetsége A PER – VÁDLOTTAK PADJÁN AZ ÉGHAJLATI VÁLSÁG FELELŐSEI címmel szituációs játékot hoztak, ami az éghajlatváltozás okairól, felelőseiről, megoldásairól szólt. Az ebédszünet után a második foglalkozásba már bárki bekapcsolódhatott, ahol ismét egy teljes osztálylétszámmal vettek részt diákjaink a klímaper szituációs játékon. Az interaktív, játékos foglalkozás az éghajlatváltozás okait, hatásait és az ezek megfékezésére tett környezetpolitikai lépéseket járta körül, amiben a vádlottak padjára ültették a felelősöket. A cél az volt, hogy egy jól megírt és előadott védőbeszéddel meggyőzzék az esküdtszéket, miért felelősek vagy éppen miért nem tehetők felelőssé az éghajlati válságért.

Köszönjük ismét a lehetőséget az MTVSZ ÖKOHÁLÓ-nak!

A FTH a Bolyai nap keretében önkéntes szemétszedéssel zárult. A pedagógusokból és diákokból álló tisztaságkommandó az iskolai Bolyai futókör útvonala mentén, érintve a Bolyai teret több zsák szeméttől szabadította meg az utcákat és az útmenti árkokat.

Éger Gyöngyi
szaktanár

gombaplakat

kép 1 / 8

Ha tetszett, küldd tovább:
fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial