A megváltozott érettségiről pár fontosabb információ

A megváltozott érettségiről pár fontosabb információ

Kedves Érettségiző Diákok! Tisztelt Szülők, Érdeklődők!

A Kormány által kiadott 16/2021 rendelet szerint az érettségik megszervezésével kapcsolatosan szeretnénk a legfontosabb változásokat kiemelni:

  1. Az érettségi vizsgatárgyak szóbeli vizsgarészei és a Vizsgaszabályzat 31. § (4) bekezdése szerinti gyakorlati vizsgarészei – ha a rendelet eltérően nem rendelkezik – a Vizsgaidőszakban nem kerülnek megszervezésre.
  2. Ha a vizsgázó az igazgató – Vizsgaszabályzat szerinti szakértői bizottság szakvéleményére alapozott – döntése alapján
    a) az írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet,
    b) mentesül az írásbeli vizsgarész alól,
    c) mentesül a gyakorlati vizsgarész alól,
    d) a Vizsgaszabályzat 45. § (5) bekezdés a) pontja alapján emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsgaegyenértékűséget kíván szerezni, vagy
    e) a Vizsgaszabályzat 54. § (5) bekezdés a) pontja alapján emelt szintű célnyelvi vizsgájával szóbeli típusú
    nyelvvizsga-egyenértékűséget kíván szerezni, akkor számára a szóbeli vizsgát meg kell szervezni.
  3. A vizsgázó az e rendelet szerint megszervezett szóbeli vizsgarészt egyszer teljesítheti.
  4. A Vizsgaszabályzat 45. §-ától és 54. §-ától eltérően a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani.
  5. Bármely vizsgatárgyból tett középszintű írásbeli vizsga esetén, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkettő százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot, a Vizsgaszabályzat 41. § (2) bekezdése szerint szóbeli vizsgát tehet.
  6. A testnevelés vizsgatárgyból szóbeli és gyakorlati vizsgát kell szervezni.
  7. Vizuális kultúra vizsgatárgyból tett középszintű vizsga esetén a vizsgázó pontszámát az írásbeli vizsgarész alapján, gyakorlati vizsgarész nélkül kell megállapítani.
  8. Ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését törölni kell.
  9. Az írásbeli vizsgadolgozat megtekintésének, valamint az észrevétel megtételének szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az érettségi jelentkezést fogadó intézmény a dolgozatok megtekintését 2021. május 31-én és 2021. június 1-jén biztosítja.
  10. A vizsgázó az észrevételeit elektronikus úton is megküldheti legkésőbb 2021. június 2-án 16 óráig. Az észrevétel benyújtási határideje jogvesztő.

A teljes jogszabály itt olvasható.

A jogszabály értelmezése, magyarázata itt érhető el.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója a 2021. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban érvényes speciális szabályokról

 

 

Ha tetszett, küldd tovább:
fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial