KÉK

Vécsey Kortárs Élő Könyvek programban vett részt a 10.a osztály 2019. 11. 27-én és 12.11-én, délután.

Mi is az az ÉLŐ KÖNYVTÁR?

Az Élő Könyvtár ötlete azért született, hogy egymást nem ismerő, különböző sorsú és korú emberek egymás közelébe kerülhessenek, szót válthassanak, és egymásra csodálkozva felismerhessék a másikban önmagukat. Bensőséges beszélgetések ezek a találkozások, megrendítően őszinték és hitelesek. Az egyik fél az Élő Könyv, aki feltárja „lapjain” életének egy szeletét, majd várja a másik fél (jellemzően 1-3 személy), azaz „olvasója” kérdéseit a megosztott történetével kapcsolatban.

A Kortárs Élő Könyvek projekt egy újszerű kísérlet a kortárssegítésre. Az erre vállalkozó nagykorú fiatalok olyan személyes történeteikbe engednek bepillantást olvasóiknak, amelyeket gyakran félelmek, tévhitek, előítéletek öveznek. A ”könyvek” által kínált történetek közös jellemzője, hogy erősen reflektált, tudatosan vállalt és sorssá formált eseményekről szólnak. Tartalmaznak erkölcsi dilemmákat, kríziseket és traumákat, ugyanakkor a személyiség erejéről és fejlődéséről szóló pozitív üzeneteket is.

Különös értékét a kortárs jellege adja. A fiatalok nem egy felnőtt szakember sok évtizedes tapasztalataival találkoznak, hanem a velük csaknem egykorú személy mutat számukra hiteles példát, járható utat az önfejlesztésre. A foglalkozáson három „könyvet” „olvashattak” az „olvasó diákok”, 15-20 perc jutott egy könyvre.  A könyvcím alapján választhattak tetszés szerint „olvasnivalót” a diákok. A 15-20 perces „olvasási” időtartam alatt sokat megtudhattak a kérdező „olvasók” arról, hogyan lehet a nehéz élethelyzeteken túljutni, a családi és társadalmi szokások/kényszerek/nyomás ellenére is saját utakat választani.

Éger Gyöngyi
10.a osztályfőnöke