Pályaválasztási nap előadóinak bemutatkozása és regisztrálás az előadásokra

Kedves Diákok!

Az alábbiakban olvashatjátok a 2019. december 14-ei (szombati) pályaválasztási nap meghívott vendégeinek bemutatkozó leírását és előadásaik helyét, időpontját. Kérjük, olvassátok el a bemutatkozásokat, majd válasszatok magatoknak minden órára előadást, előadót és ezt a regisztrációs felületen adjátok is meg. Fontos, hogy aki nem regisztrál, azokat mi fogjuk az egyes előadásokra beosztani, amin majd részt is kell vennie. A regisztrációs felületet a lap alján találjátok meg!

Előadók bemutatkozása:

Dr. Juhász Krisztina (meghívott előadó)
EDUTUS Egyetem
(Földrajz terem 9:00)
Mi az a duális képzés, mik az előnyei?
• Választható alapképzési szakok: Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Nemzetközi gazdálkodás, Turizmus vendéglátás, Mechatronikai mérnök és Műszaki menedzser szak (utóbbi kettő Tatabányán)
• Választható felsőoktatási szakképzések: Kereskedelem és marketing – Logisztika szakirány, Turizmus-vendéglátás – Turizmus szakirány, Gazdálkodás és menedzsment, valamint Műszaki – Gépészet specializáció (utóbbi Tatabányán)
• Elhelyezkedési lehetőségek a munkapiacon ilyen végzettséggel
• Tandíjak, ponthatárok
• Ösztöndíjak, sportolói program, pegazus program, stb.
• Nálunk végzett élsportolók
• Hallgatói élet, diák szabadidős programok az Edutus-on
• Lego Robot versenyek az Edutus szervezésében+szakkör
• Erasmus+ program
• Webinárium keretében más helyszínről is hallgathatók az óráink

Talapka Petra és Bábel Melinda
(Földrajz terem 10:00)
Gazdasági vonalon szeretnél tovább tanulni? Ha érdekelnek a
Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Kodolányi János Főiskolán,
valamint a Dabas és Környéke Vízügyi Szolgáltató Kft-nél eltöltött munkás hétköznapok során szerzett tapasztalataink, akkor hallgasd meg előadásunkat! Bemutatjuk Neked a „vizes szakmát”, hogy hogyan válnak szerves részévé a pénzügyi, számviteli, kontrolleri feladatok és hogyan tudjuk kamatoztatni a felsőoktatásban szerzett tudásunkat. Reméljük felkeltettük érdeklődésed és megtisztelsz bennünket a figyelmeddel.
Várunk szeretettel: Talapka Petra és Bábel Melinda Bolyais szellemiségű, egykori Bolyais diákok

Kiss Renáta
(Földrajz terem 11:00)
Designer, IKT táncterapueta, Buddhista Tanító, Reklámszervező Szakmenedzser
Egy vállalkozás több lábon-
Hogyan lehet betonból ékszert készíteni, brandet építeni, vállalkozni és német nyelven tánciskolát vezetni.

Orbánné Dobrovits Katalin
Szent István Egyetem MKK
(Magyar 1 terem 9:00)
Agrármérnök
Mezőgazdasági mérnök
Természetvédelmi mérnök
Környezetmérnök
Vadmérnök alapszakokról, osztatlan képzésről és mesterképzésről.

Hörcsök Csaba
Neuman János Egyetem, Kecskemét
(Magyar 1 terem 10:00)
igazgatási ügyintéző
Hallgatói Szolgáltató Központ
Az intézmény bemutatása, választható szakok, felvételi lehetőségek, képzési lehetőségek, munkaerőpiaci lehetőségek.

Tóth Roland és Lakó Dóra
Gazdaságinformatikus BGE
(Magyar 1 terem 11:00)
ROLI: Végzős hallgató vagyok a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdaságinformatikus alapszakán. A szak még elég újnak számít, ami 60 %-ban informatikai tárgyakat, 40%-ban pedig gazdasági tárgyakat tartalmaz. A képzés célja, hogy egy hidat teremtsen az IT osztályok, szakemberek és az átlag felhasználó vagy gazdasági osztályok, szakemberek között. Alapvetően talán a projektmenedzser pozíció illik legjobban a szakhoz, de Data Analystől elkezdve fejlesztőkön át teljesen pénzügyi szektorban elhelyezkedő ismerőseim is vannak

Török István
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
(Töri terem 9:00)
Téma: A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a technológiák titkosszolgálata, hogyan lehetsz nemzetbiztonsági munkatárs!

Zsákai Lénárd
Rendőrségi (HATÁRRENDÉSZETI) főelőadó
(Töri terem 10:00)
BácsKiskun Megyei Rendőr-főkapitányság – Határrendészeti Szolgálat – Határrendészeti Osztály
Egyetemi alapképzés: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendészeti igazgatás alapszak Határrendészeti szakirány
Mesterképzés: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Nemzetközi közszolgálati kapcsolatok szak (mesterképzés) Rendészeti szakirány

Mósa Tamás
(Töri terem 11:00)
Megéri-e egyetemre menni vagy megtudok-e élni abból, hogy csak egész nap Facebookozok?
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről az egyéni vállalkozásig a Hallgatói Önkormányzaton keresztül.
Alapképzés: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar, igazgatásszervező szak – Budapest
Mesterképzés: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar, közigazgatási mesterképzés – Budapest

Sziasztok!
Mósa Tamás vagyok, 2012-ben végeztem a Bolyaiban, ahonnan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vezetett az utam és elkezdtem foglalkozni a Hallgatói Önkormányzattal, először csak az egyetemen később pedig országosan. Az egyetemi éveim alatt egy ötletemet megvalósítva létrehoztam egy vállalkozást, amely keretein belül Facebook, Instagram, blog és vlog tartalmakkal foglalkozom és főként otthonról dolgozom.
Téma
• Megéri-e tovább tanulni?
• Nem tudom hova menjek, csak én vagyok így vele?
• Dolgozhatok otthonról?
• Biztos, hogy a tanulmányaimmal kapcsolatosan fogok elhelyezkedni?
• Az egyetemen kitől kérhetek segítséget?
• Kiszámítható életpálya, vagy inkább a vállalkozás?
Bővebben
· bit.do/mtbolyai

Dr. Gaszt Csaba
Jogász; Ügyvédjelölt
(Magyar 2 terem 9:00)
2019 tavaszán végeztem a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán évfolyamelsőként. Jelenleg a Gulyás & Szabó Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje vagyok és néhány éve még én is itt ültem ezekben a padokban. Ha érdekel a jogász szakma, kíváncsi vagy arra, hogy mit tudsz kezdeni az egyik legjobban forgatható diplomával, vagy csak meghallgatnál pár tippet a jövőddel kapcsolatban, akkor nézz be hozzám.

Kármán Örs
Szegedi Tudományegyetem
Politikatudomány
(Magyar 2 terem 10:00)
Sziasztok Bolyaisok!
Pár éve még én is a padokat koptattam, azon tűnődve, mit hozhat a közeljövő. Azóta eltelt pár év: Végzős vagyok a Szegedi Tudományegyetemen a Politikatudományi szakon, jelölt voltam az önkormányzati választásokon, s politikai tanácsadóként tevékenykedek (többek közt).
Nemcsak a szakommal, hanem a továbbtanulás rejtelmeivel, Szegeddel, a jogi karral, illetve az egyetem alatti elhelyezkedés lehetőségéről is beszélek nektek. Várlak titeket!

Szabó Réka Csenge és Bencze Ádám
Joghallgatók a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán
(Magyar 2 terem 11:00)
RÉKA: Elkövetkező hónapokban számos nehéz döntést kell meghoznotok, előadásommal igyekszem majd megkönnyíteni ezt.
Másodévesként még bennem is élénken él az érettségi emléke, de az egyetemen eltöltött fél év alatt is számos tapasztalatot szereztem, amit jó lett volna ha valaki nekem is elmond, ezeket szeretném most nektek átadni.
ÁDÁM: Kedves Bolyaisok! Bencze Ádám vagyok, első éves hallgató a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán, jogász szakon. Előadásunkkal célunk, hogy egy rövid betekintést nyújtsunk nektek az Egyetemre, a Karra, és a szakmára. Az előadás interaktív jellegű lesz, tehát minden felmerülő kérdésetekre legjobb tudomásunk szerint válaszolni fogunk. Minden kedves Bolyais diákot várunk szeretettel

Ying Hou Guan ERASMUS ösztöndíjjal külföldön
BME Vegyészmérnök Mester
(Kémia terem 9:00)
Sziasztok!
Ahogy az alapképzést, a mesterit is a BME-n csinálom gyógyszervegyészmérnökként. Így a vége felé egészen átlátom, hogy meddig lehet eljutni ezzel a tudással. Kötetlen beszélgetés keretében szeretnék mesélni az egyetemünkről, milyen lehetőségeitek lesznek a BME-n, az egy éves Erasmusomról, és hogy miért éri meg kémiát tanulni.”

Fagyal Réka védőnő
(Kémia terem 10:00)
Idén június 30-án szereztem meg diplomámat és augusztus 15-től dolgozom a szakmában. Ha érdekel milyen pályakezdőnek lenni, milyen egyetemistából felnőtté válni gyertek és beszélgessünk.
Továbbá ha szereted a gyerekeket és kész vagy ott lenni egy kis ,,élet” felcseperedésénél, valamint jól tudsz kommunikálni az emberekkel akkor itt a helyed! Bátran ajánlom figyelmetekbe ezt a csodás, hungarikum hivatást!

Vizi Dániel
Gyógypedagógiai asszisztens
(Kémia terem 11:00)
“Egészen pontosan mit takar az autizmus kifejezés? Milyen érzés tanítani és nevelni gyermekeket, akik érintettek vele? Hogyan telnek az így élő diákok, és tanáraik, nevelőik hétköznapjai? Előadásomban ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni, könnyed beszámolóként, csupán a képzésem alatt tanultak és személyes munkahelyi élményeim alapján, gyógypedagógia asszisztensként és érintettként. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Kollár Andrea KutDiák
(Fizika terem 9:00; 10:00; 11:00)
„Ahol megtalálod a helyed!”-
Szeretnél egy olyan közösség részévé válni, ahol mindenki megtalálja a helyét? Kipróbálnád magad egy mentor mellett, akár a legjobb kutatóintézetekben? Szívesen belekóstolnál a középiskolai tudományos kutatások világába?
Szeretettel várunk a Kutató Diákok Mozgalmának interaktív előadására, ahol szervezetünk megismerése mellett, bemutatkozik egy (vagy több?) sikeres KutDiák, akinek a tudományos projektjeibe is bepillantást nyerhetsz és akár a fejlesztéseit is ki tudod próbálni!
Ízelítőül:
Miért fáj, ha a borogatást közvetlenül a bőrünkre tesszük? Biztos, hogy csak addig kell hűteni a fájós lábunkat amíg a mélyhűtős zselé fel nem enged? Mit csinálnak ilyenkor a bőrben az immunsejtjeink? Az e-Fásli projekt kutatási keretein belül ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat.
A bemutatás során lehetőség lesz kipróbálni az e-Fáslit saját paraméterekkel beállítva és belenézünk egy kicsit a bőrfelszín alá is számítógépes szimuláció segítségével.
És akkor nem beszéltünk még a hajtogathatós VR szemüveges játékról…

Vass Tímea
Médiatudomány, kommunikáció; Metropolitan Egyetem
(Biológia terem 9:00)
Metropolitan Egyetem Kommunikáció és médiatudomány alapszak, Integrált média specilaizáció (újságírás, rádió, televízió).
Nagyjából erről tartanám az előadást is, milyen az egyetem, tekintve, hogy magánintézmény, így akadnak különbségek.
Milyen specializációk vannak, főleg a sajátomat bemutatva, vagyis a újságírás, rádiózás, illetve párszóban a tv-s műsor szerkeszést, és hogy milyen gyakorlati helyeken szoktak általában elhelyezkedni a hallgatók.

Horváth Petra
(Dania Business Academy)
(Biológia terem 10:00)
Két éve élek és tanulok Dániában.
Előadásom során szó lesz a dániai jelentkezés folyamatáról, lakás – és munkakeresésről valamint a dán felsőoktatási rendszerről is. Emellett szeretném röviden bemutatni az iskolámat (Dania Business Academy) valamint a turizmus és vendéglátás szakot.

Dormány Nikolett
(Biológia terem 11:00)
Szépségápolás, sminkmester, filmes sminkek készítése
Televíziós Műsorkészítő (BKF)

Kiss Tamás
Épületgépész mérnök
(Matek terem 9:00)
2006-ban érettségiztem itt a Bolyaiban. A gimnázium után Kecskeméten tanultam gépészmérnökként, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem épületgépész mérnöki mesterdiplomát. Jelenleg egy német fűtéstechnikai cégnél dolgozom mérnök üzletkötő pozícióban. Előadásomban a műszaki szakok közötti különbségekről, a műszaki tanulmányok nehézségeiről és a mérnöki munka kihívásairól szeretnék beszélni nektek.
Hogyan válasszunk szakot?
Hogyan válasszunk egyetemet?
Hogyan ne bukjunk ki az egyetemről az első év után?
Mire számíthattok pályakezdő mérnökként?
Mivel foglalkozik egy épületgépész?

Rózsa Máté
Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kar
(Matek terem 10:00)
Másodéves hallgató vagyok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatika Karán, villamosmérnöki szakon. Előadásomban a villamosmérnöki, informatikai pályáról szeretnék tájékoztatást adni.

Bálint Bence András gépészmérnök hallgató 
(Matek terem 11:00)
Sziasztok!
A Neumann János Egyetem-GAMF karának Gépészmérnök hallgatója vagyok a duális képzés keretein belül a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának az egyik duális mérnökgyakornoka. Ezen kívül KEFO Motorsport névre keresztelt Formula Student csapat vezetője. Előadásomban információkat halhattok a gépészmérnök képzésről, duális munkáról és az “autóversenyzésről” is.

Nyulas Tamás
Történelem-földrajz
ELTE BTK-TTK
(133 terem 9:00)
Ha téged is érdekel, hogy:
Milyen lesz az egyetem, milyen a felsőoktatás? Hogy működik az? Milyen az ELTE-re járni? Vagy hogy mi az Neptun? Mik azok a Kreditek? Esetleg milyenek az egyetemista bulik? Esetleg szereted a Földrajzot vagy a Történelmet?
Akkor szívesen várlak az bemutató órán, ahol igyekszem minden felmerülő kérdést megválaszolni.
Három éve végeztem itt az Ócsai Bolyai gimiben. Jelenleg harmad éves vagyok az ELTE-n (földrajz-történelem tanár szakos).
Várok mindenkit! 😉

Herczeg Annamária és Riegel Ádám
ELTE BTK
(133 terem 10:00)
Az egyetem képzési rendszere. Alapképzések, mesterképzések. A történész hivatás, a régészet

Kármán Örs és Nyulas Tamás
(133 terem 11:00)
A továbbtanulás alapjai és buktatói.
Hogyan válasszak?
Miből választhatok?
Milyen felvételi követelmények vannak?
Milyen bentmaradási esélyeim vannak?
Egyetem kontra felsőoktatási szakképzés.

Borbély Imre
(132 terem 9:00)
1. Az ország 2. Legnagyobb IT szolgáltató cégében a szakmai kihívások, munkahelyi mátrix – avagy milyen kompetenciákkal keresünk azonnal kollégákat! Az adott területek magyar fizetési átlaga!
(132 terem 10:00)
2. IT biztonság, adatvédelem és az Ipar4.0 Gyorsan fejlődő területek szakemberek nélkül. Hol lehet ezt megtanulni? Mi kell az elhelyezkedéshez? Milyen kompetenciákra van szükség

Papp Klaudia járműmérnök hallgató
(132 terem 11:00)

Bolyais tanárok
(könyvtár 11:00)
Szívesen foglalkozol gyerekekkel? Érdekelne a pedagóguspálya, de bizonytalan vagy?
Tudtad, hogy a Bolyaiban jelenleg 8 olyan tanártól tanulhatsz, akik maguk is bolyais diákok voltak?
Ha szeretnél többet megtudni erről a hivatásról, gyere és kérdezd őket, bennünket!
Választ kaphatsz például az alábbi kérdésekre:
• Milyen iskolákat kell elvégezni ahhoz, hogy a magyar oktatási rendszerben tanárként dolgozhass?
• Milyen munkaköröket tölthetsz be egy közoktatási intézményben, ha pedagógus diplomával rendelkezel?
• Milyen nehézségekkel kell nap, mint nap megküzdeni?
• Milyen árnyoldalai vannak ennek a munkának?
• És miért jó mégis Tanárnak lenni?

Regisztráció az előadásokra
A jelentkezési felület 2019. december 11 (szerda) 8:00-tól,
2019. december 12 (csütörtök) 23:59-ig érhető el!