A szabadság hőseink nyomában a Határtalanul programmal

Az Ócsai Bolyai János Gimnázium 7. b osztálya „A szabadság hőseinek nyomában a Felvidéken és Kárpátalján”címmel sikeresen pályázott Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „HATÁRTALANUL”programjára. A program célja, hogy erősítse a trianoni határok által szétszabdalt magyar-magyar kapcsolatokat nem csak az intézmények, hanem az emberi kapcsolatok szintjén is, hiszen a nemzeti összetartozás szellemisége csak az emberi szívekben lévő magyarság érzésből táplálkozhat.

Ennek pedig fontos eleme, hogy a diákok személyesen is járjanak azokon a határon túli magyarlakta területeken, ahol hazánk történelmének, nemzeti önazonosságunk megerősödésének fontos, máig ható eseményei zajlottak. Nem is beszélve arról a páratlan és szívet melengető élményről, hogy találkozhatnak az ott élő magyar honfitársaikkal, és anyanyelvükön tudnak fontos baráti kapcsolatokat kialakítani.

Azidén gimnáziumunk 36 tanulója 2018.10.15-18. között 4 napos tanulmányi kiránduláson vett részt e program keretében Szlovákiában és Ukrajnában. A diákok a Rákóczi-szabadságharc emlékezetes kárpátaljai és felvidéki helyszíneit keresték fel. Az alábbiakban az egyik résztvevő diák, Icsó Jázmin 7. b osztályos tanuló élménybeszámolóját olvashatják.

Az első nap reggelén, egy gyors buszcsere után, elindultunk, első úti célunkhoz, a füleki várhoz. Felsétáltunk a vár tetejére, ahonnan csodaszép kilátás tárult a szemünk elé. Megnéztük a vármúzeumot is, ahol sok érdekes dolgot láttunk.Ezután Rimaszombatra látogattunk el. Ott előadást tartottak nekünk a helyi múzeumban, illetve megtekintettük Petőfi Sándor emléktábláját és Tompa Mihály szobrát. Rozsnyón megnéztük a művészetpártoló Andrássy Franciska emlékművét,ezt követően pedig egy órán át, kedvünkre sétálhattunk a kedves, sokszor a régmúltat idéző városban. Ezután a szálláshoz indultunk. A gyors szoba elosztás és rendezkedés után kezdődhetett a fél tízig (vagy inkább éjfélig) tartó beszélgetés és szórakozás. Mindenki teli volt élményekkel, amit igyekeztünk kibeszélni magunkból.

Második nap egy kiadós reggeli után a Szádelői-völgybe látogattunk, amely a Gömör-Tornai-karsztvidék leglátványosabb szurdokvölgye, egy igazi turistalátványosság. Megmásztuk a hegyet, ami 3 reggeli tornának is megfelelt. Ezt követően Kassára mentünk,ahol megcsodáltuk a Szent Erzsébet-székesegyházat, megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc sírját, majd a rodostói házának pontos másához látogattunk el, ahol megtekinthettük a szabadságharc vezérének személyes tárgyait is. Ezt követően Rákóczi szülővárosába, Borsiba látogattunk, ahol egy nagyon érdekes előadást hallgathattuk meg Rákóczi életéről. A határon történő hosszú várakozás miatt jóval éjfél után érkeztünk meg a következő szállásra, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy ismét sokáig maradjunk fent.

Következőnap a nagyberegi iskolába látogattunk, ahol egy látványos biciklis előadást tartottak nekünk. Utána az Ukrajnában élő magyar gyerekekkel ismerkedtünk, beszélgettünk.Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és mondhatom, hogy páratlan élményvolt „külföldön” magyar barátokat szerezni. Ezt követően Munkács várába látogattunk. Este volt egy kis probléma a szállás pontos helyszínével, amit keresgéltünk egy darabig, így elég későn érkeztünk meg, de gyönyörű volt a hegyekből megpillantani a város fényeit.

Az utolsó nap sajnos késve érkeztünk a célállomáshoz, mivel kigyulladt egy étterem, és a forgalmi akadály miatt több órás csúszásban voltunk. Az első állomásunk a Vereckei-hágó volt, ahol megnéztük a honfoglalási emlékművet. A helyszín gyönyörű, csodálatos innen a kilátás, nem csoda, hogy Árpád vezér úgy döntött itt legyen a hazánk. Ezután a huszti várhoz mentünk, majd körbejártuk a református templomot. Hazafelé késve indultunk, így a 9 órai hazaérkezésből éjfél lett. A buszon hazafele, két ülésre dőltünk, és úgy aludtunk.

Örültünk,hogy megnyertük ezt a pályázatot, mert a közös kirándulásnak köszönhetően már év elején jól összekovácsolódott az osztály, és jobban megismertük egymást. Nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk haza, de azért jól esett már mindannyiunknak az otthoni pihenés!

Icsó Jázmin 7.b
Endrédiné Márkus Erika osztályfőnök