Robotoltunk

A 2017/18-as tanévben iskolánk részt vett az NI Mentor Programban, melynek kapcsán a programozásban és fizikai mérésekben használatos innovatív, oktatási célokra kifejlesztett eszközöket kaptunk kipróbálásra.

A National Instruments vállalat elkötelezetten támogatja az iskolákban a természettudományos és műszaki tárgyak oktatásának fejlesztését. Elérhetővé teszi ugyanazokat a rugalmas technológiai megoldásokat, amelyeket a tudósok és mérnökök is használnak mindennapi munkájuk során.

Az NI célkitűzése, hogy már az iskolapadban ízelítőt kapjanak a diákok a mérnöki munkáról. A gyakorlati tapasztalattal olyan sikerélményt adjanak a fiataloknak, ami erősíti elkötelezettségüket a műszaki pálya iránt. Mivel a mérnöki feladatoknak nincs egyetlen jó megoldása, ezért a diákokat arra ösztönzik, hogy elfogadják a bizonytalanságot, megvitassák a lehetőségeket, kérdezzenek és tanuljanak a hibákból, hiszen a tanulás akkor a leghatékonyabb, amikor a diákok valóban működő dolgokat hoznak létre.

Iskolánkban fontos feladatként kezeljük az érdeklődő diákok számára a programozás tanítását. A programozás tanulásának folyamatában fontos a fizikai környezetre gyakorolt hatások szemléltetése, fontos, hogy a programozás eredménye egy olyan kézzel fogható eszköz legyen, amely képes megváltoztatni a körülöttünk lévő világot. Ebben segített ebben a tanévben a LEGO® MINDSTORMS® robot.

A LEGO® MINDSTORMS® robotkészlet segítségével könnyen, gyorsan építhetők robotmodellek, és szoftverkörnyezete különösebb előképzettség nélkül lehetővé teszi a grafikus programozást valós példák megoldására.

Mire lehet megtanítani a robotot? Néhány példát megmutat a következő videó, amit Nagy Eszter 9. ny osztályos diák készített.