Vállalatlátogatás az Eisberg-nél

A 9.a gazdasági osztály a májusi hónapban két csoportban meglátogatta az Eisberg Hungary Kft. üzemét. A gyáli vonatállomástól körülbelül fél óra sétára lévő saláta gyár sok mindent megtanított nekünk. A látogatás két részből állt: először tartottak nekünk egy prezentációt a vállalat működéséről, majd utána körbevezettek minket a gyárban is. Az első csoportnak nagy szerencséjére személyesen Gazsi Zoltán, a cég ügyvezetője tartotta a rendkívül motiváló előadást. „Élelmiszer-biztonság szempontjából vajon melyik a problémásabb? A hajszál vagy a katicabogár?” – ezt a találós kérdést is feltette nekünk Gazsi Zoltán. Egyébként a helyes válasz az, hogy a katica, mivel nem tudhatjuk, hogy a cuki kis bogár min mászkált korábban. A bemutatóban később a gyárban is bemutatott saláta készítés folyamatát is megismerhettük. Először be kellett öltözködnünk, hogy beléphessünk a gyártás területére, hajhálót és maszkot valamint védőköpenyt is fel kellett venni. Ezután egy műszakvezető végigkísért bennünket az üzemen, és lelkesen mutogatta a különböző trükkös salátafeldolgozó gépeket. A télen főleg déli országokból: spanyol, görög; nyáron magyar beszerzésű alapanyagokat először gép és emberi erő közös munkájával készítik elő, ellenőrzik, majd a kimért mennyiségeket védőgázas csomagolásba teszik. Itt készülnek az Eisberg saját termékei, de a kiskereskedelmi láncok sajátmárkás termékei és gyorséttermi láncok salátái is. A gyárban összehajtogatott kartondobozba, vagy műanyag dobozba rakják a csomagolt termékeket és főleg este felé elszállítják őket a kamionok a rendeltetési helyeikre.
A gyárból ajándék salátával és még sok más kis aprósággal távoztunk, ezt innen is köszönjük az Eisberg-nek, és Éger Gyöngyi tanárnőnek, hogy elvitt minket erre a vállalatlátogatásra.
Az osztály nagyon élvezte a kirándulást és rengeteg tudást gyűjtöttünk jövőbeli vállalkozásainkhoz.
Kurta Lilien 9.a osztály