Rendhagyó gazdasági óra a 9.a osztállyal

2018. november 7-én a Budapesti Értéktőzsdén vettünk részt egy tanórán, a látogatás egy nagyjából 60 perces, interaktív előadásból állt, ahol pénzügyi, gazdasági és tőkepiaci témákról hallhattunk. Ezt követően a BÉT kereskedésnyitó csengőjét próbálhatták ki a diákok és a végén egy csoportkép is készült róla.

Ezután a Diák Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Szembesítés c. filmvetítésén vettünk részt a Művész moziban. A film főszereplője, Yi YeTing foglalkozásból eredő leukémiában szenved, és megpróbál kártérítést kapni a munkaadójától. Szeretne másokon segíteni, ezért beszáll egy foglalkozási betegségek és munkahelyi balesetek áldozatait támogató nonprofit szervezetbe, ahol rájön, hogy tucatjával vannak olyanok a körzetében, akik okostelefonok gyártása során szenvedtek mérgezést. Kutatásai során felfedezi, hogy a leukémiás betegségek gyakoribbak az Apple fő beszállítója, a Foxconn környezetében. Eljut számos munkáshoz, akinek a családja a túlélésért küzd a kezelési költségek súlya alatt nyögve. Amikor szembesíti a helyi üzemeket a felfedezésével, a saját biztonságát kockáztatja, mert jelentős erők mozdulnak meg ellene. 
Érdekes volt a tőzsdei multinacionális vállalatok vagyona mögé látni a film segítségével, még a XXI. században is embereknek naponta meg kell küzdeni az etikus gazdasági magatartásért. A diákoknak meg kell értetni, hogy amennyiben valaki vállalkozást alapít, akkor nemcsak a profitszerzés, hanem az emberségnek, a tisztességnek, a környezetért, a jövő generációért való felelősségnek is kell vezérelnie munkáját.

Éger Gyöngyi 
közgazdász és etika tanár